Programul politic

Programul meu politic are patru capitole mari: educația – principala infrastructură a unui stat, meritocrația – principalul levier al democrației, combaterea corupției – principalul risc asupra integrității statului român și Infrastructura economică – investiții în catalizatorul bunăstării.

 

Educația. Pilonii educației unui popor sunt familia, comunitatea și școala. Voi vota legile care vor investi în educație, cu accent pe dezvoltarea de competențe – abilități și cunoștințe – necesare economiei viitorului, pe așezarea elevului în centrul preocupărilor sistemului care azi este politizat, abilități antreprenoriale și criterii de performanță pentru școli. Ritmul actual de învățare al societății este atât de alert, permanent sunt necesare noi abilități, așa că elevii și studenții au nevoie de o instruire dinamică, cu metode diverse și tematici la zi pentru a fi competitivi apoi pe piața muncii.

Meritocrație. Orice post șpăguit pentru un ”nepot” incompetent înseamnă nu doar un eșec potențial în rezultate, iarăși investiții în instruirea sa de la zero ci mai ales că o persoană competentă a fost pregătită degeaba, a visat degeaba și fie va face o muncă inferioară, fie va pleca din țară ca să își urmeze profesia și vocația. Toate acestea pe banii contribuabilului. Simplificarea, transparentizarea, digitalizarea, descentralizarea aparatului birocratic pot ajuta foarte mult dar efectul de levier este dat de aplicarea cu obstinație a angajării pe merite, cu încurajarea concurenței, cu criterii obiective, jurii imparțiale, competențe demonstrate public, rezultate opozabile și evaluarea unei atitudini exemplare. Voi vota legile care vor investi în mecanisme și sisteme de asigurare a meritocrației. Imediat ce un popor renunță la promovarea pe merite el devine vulnerabil la capitolul democrație, oamenii își pierd încrederea în șansele lor și merg acolo unde percep că meritele lor sunt apreciate.

Lupta împotriva corupției. Orice act de corupție înseamnă că o „valoare” personală, precum apartenența la un grup infracțional, lăcomia, ș.a. primează în fața adevăratelor valori pe care individul s-a angajat să le apere: serviciul cetățeanului, deontologia profesiei, integritatea instituției, stabilitatea cetății și siguranța statului. Corupția ucide. Voi vota legile care vor prevedea toleranță zero pentru corupție: celeritate în judecare, pedepse invariabil maxime la recidivă, pierderea unor drepturi obținute (exemple: premii, diplome de merit, pensii de urmaș, ș.a.), compensarea integrală a daunelor provocate statului și terților, înainte de oricare reducere a unei pedepse.

Infrastructura economică. Sunt multe investiții de pornit sau de finalizat dar consider că A8 Iași – Tg Mureș este prioritate zero. Fără autostrada A8 Iașul nu va mai conta economic peste 10 -15 ani. Este deja în 2019 pe locul 7 ca PIB per județ și pe locul 19 ca PIB județ/locuitor (sursa: CCI Iași, 2020). Tot în statisticile din 2019 municipiul Iași nu apare în top 20 al orașelor din România la criteriul PIB/locuitor. Voi vota legile care vor accelera investițiile în regiune.